At klippe eller ikke at klippe

At klippe eller ikke at klippe… sin islandske hest.

 

De seneste år har vi set flere og flere fuldklippede islandske heste. Og det er et emne som virkelig skiller vandene. Lad mig slå fast at at der ikke er noget “rigtigt” og “forkert.” Men uanset om du vælger at lade vinterpelsen stå “au naturel” eller tænder hesteklipperen så snart efteråret nærmer sig – er de nogle ting du lige skal have med i overvejelserne.

 

Regler om klipning

FEIF har faktisk et regelsæt omkring klipning af den islandske hest. Her frit oversat fra afsnittet om Hestens Udseende.

“Den islandske hest er en unik race med særlige kvaliteter. Det skal vises uforbeholdent respekt.

Følgende regler gælder altid: det naturlige udseende (fx naturlig
hestens vækst og farve) af hesten må ikke ændres. Undtagelser: manen og halen
kan være trimmet hvis for lang og hesten kan klippes af hensyn til sundhed og velfærd.
Hår på næsepartiet, hovskæg og hår i ørerne må ikke klippes. Rytteren skal tage forbehold for den Islandske hests særlige baggrund og behov og holde hesten under
så naturlige forhold som muligt, som giver tilstrækkelig lys, frisk luft og plads til fri
dyrke motion.”

 

Hvorfor så klippe islænderen?

Der er faktisk mange gode argumenter for at klippe islænderen om vinteren. Ihvertfald hvis man rider jævnligt. Den kraftige vinterpels får hesten til at svede under og efter arbejdet. En våd og svedig hest vil let blive afkølet, hvilket øger risikoen for at den bliver syg. I nogle tilfælde er den kraftige pels flere dage om at tørre, hvorimod en klippet hest hurtigt er tør igen – hvis den da overhovedet bliver våd.

 

Den langpelsede hest skal også have et dækken!

What?! tænker du måske. Men det er rigtigt nok. Hvis du tænker at ride din langhårede islænder jævnligt vinteren over, bør den have en sveddækken i uld, kunststof eller fleece. Selvom man ganske rigtigt smed drivvåde heste på folden i frostvejr i de glade 80ére, ved man i dag at islænderen holder længere som ridehest hvis man passe lidt bedre på den. Og der er heldigvis længere mellem de gigtplagede heste vi så førhen…

.

Hvordan skal man klippe?

Det er jo heldigvis op til den enkelte hesteejer: Mange nøjes, som jeg selv, med at klippe undersiden af halsen, bringe og gjordleje. Med denne klipning kan hesten gå ude i al slags vejr – og nøjes med et regndækken. Hvis man vælger at klippe større dele af hesten bl.a.kryds og bagpart er det nødvendigt med et varmt og vandtæt vinterdækken.

Det er vigtigt at hesten er ren og tør når man klipper den – og så kan det i øvrigt anbefales at investere i en hesteklipper med stærk motor som f.eks. Lister Star og tilsvarende.En islænder i fuld vinterpels tager hurtigt livet af en lille hesteklipper, er vi mange der har måtte indse.

Fodring af den klippede Islænder

Se – her kom jeg da i tvivl. For jeg er flere steder er stødt på artikler omkring klippede hestes øgede behov for vitaminer og mineraler. Det skal angiveligt skyldes at hesten bruger mange ressourcer på at sætte pels, og den klippede hest vil begynde at sætte pels igen.

Derfor kontaktede jeg dyrlæge og foderkonsulent Simone fra Nordic Horse, for at høre om der er noget om snakken; skal en klippet islænder fordres mere eller anderledes end én i fuld vinterpels. Og her er hvad Simone fortalte:

Som udgangspunkt skal en klippet islænder fodres helt normalt, med et godt fuldfoder. Der er nemlig taget højde for hestens vitamin og mineralbehov i et færdigt foder – således at hestens øgede behov bliver dækket. Men der er nogle ting du skal tage højde for, for at give din hest den bedste overgang og forberedelse til klipning.

.

  • Hvis din hest er i underskud før du klipper, skal den have ekstra. Det kan du f.eks. se hvis hesten er tør og skællet i bunden af pelsen – og bliver ved med at være det længe efter klipning. Kontakt evt. dyrlægen for en blodprøve.

  • Undgå at klippe og skifte foder samtidig. Dette er meget aktuelt da mange helt naturligt begynder at fodre med mere wrap og mindre græs i den periode hvor vi også klipper vores heste. Men for nogle heste kan disse påvirkninger samtidig ødelægge “de gode mikroorganismer” i tarmene. Hesten får dårlig mave og kommer ud af trivsel, får evt. tør og strittende pels. Så tænk evt. klipning ind i sensommeren eller når hestene er kørt sikkert over på deres vinterfoder.

  • Hvis du fuldklipper din hest mange gange på en sæson. Ja så er det faktisk muligt den skal have et tilskud.

  • Drop B vitamin og giv godt grovfoder. Langt størstedelen af det B vitamin hesten har brug for danner den faktisk selv. Men den kan kun producere det hvis den får masser af gode fibre fra et godt grovfoder som hø, wrap eller græs.

 

Nordic Horse har flere foderprodukter der sikrer at hestens indre processer har de bedste betingelser og som er specielt fremstillet til nøjsomme heste.

Vil du vide mere om Nordic Horses fantastisk lækre hestefoder eller have lagt en foderplan for din hest, kan du kontakte Højfyns Hestefoder på tlf.30661512.

 

No products were found matching your selection.