Gode råd om Ridetøj

Gode råd om Ridetøj

Når du har besluttet dig for at gå til ridning, er det vigtigt at du vælger det rigtige basisudstyr samt det vigtige sikkerhedsudstyr, som skal beskytte dig hvis uheldet er ude. Heste- og ridesport kan være forbundet med risici, men der er meget vi selv kan gøre for at begrænse ulykker og skader. Det første er, at man lærer at håndtere og forstå hesten og det andet er at man vælger det rigtige sikkerhedsudstyr. Man behøver ikke at have det smarteste udstyr eller det sidste nye ridetøj eller sko for at kunne ride – men mange gange bliver det faktisk nemmere hvis vi anvender netop det tøj og de sko som producenterne har udviklet til formålet.

 

Ridejakke & Ride t-shirt eller Polotrøje

Ridning er en dejlige sport og man kommer nemt til at svede både under ridningen og af staldarbejdet. Derfor er det en god idé at have noget tøj på inderst, der er lavet af et funktionsmateriale, så fugten transporteres væk og du ikke bliver kold.

Den ridejakke som du har udenover, bør også have en fugttransporterende egenskab, så du holdes tør og varm. Vælg gerne tøj som er blødt, behageligt og kropsnært. Husk at det er praktisk med mange lommer i ridejakken. Gerne med lynlås så du taber noget under rideturen.

Ridebukser

Ridebukser sidder godt og mindsker risikoen for gnavsår og afhængigt af materialet kan de også få dig til at sidde bedre og roligere i sadlen. Ridebukser skal sidde godt til for at undgå folder som kan give dig gnavsår. Sømmene på ridebukser er også placeret således at de ikke skal kunne genere. Ridebukser kan være lavet i mange forskellige materialer: bomuld, polyester, micropolyamid og elastan er nogle af de mest almindelige.

Ridebukser kan være med fuldskind, knæskind eller helt uden skind. De nyeste modeller af ridebukser er i dag forsynet med besætning af silikone frem for skind. Silikone giver nemlig et endnu bedre ”grip” i sadlen end skind og er på kort tid blevet meget populært.

 I de senere år er varme vinter ridebukser i softshell blevet meget populære. Softshell er vind og vand afvisende og siver en god kontakt til sadlen i forhold til overtræks ridebukser.

Moden indenfor ridebukser følger tøjmoden. Derfor ses højtaljede ridebukser, lavtaljede ridebukser, nye pangfarver, udvendige lommer og andre dekorationer – som en refleksion af den øvrige mode.

Et andet fænomen som i øjeblikket ses i ridemoden er ”Personal Branding” – altså at kendte topryttere lægger navn til en serie ridebukser og andet rideudstyr. Af ryttere som har haft stor succes med dette kan bl.a. nævnes John Whitaker, Nathalie zu Sayn-Wittgenstein, Fie Skarsø og Kyra K hvor det i høj grad også er et brand man køber.

Senest har tyske HKM sports fået den tyske modedesigner Harald Glöockler til at designe en serie ridebukser og rideudstyr til hest og rytter. Dét er der kommet en lidt vild, eksklusiv og anderledes kollektion ud af. Og vi kan her for alvor se, hvordan ridemode og mode følges ad.

Ridestrømper

Uanset om du rider med korte eller lange ridestøvler, har du brug for nogle gode ridestrømper. Der findes mange forskellige slags, men lange ridestrømper er mest populære. For det første varmer de underbenet og for det andet holder ridestrømperne ridebukserne på plads når du tager de lange ridestøvler af og på. Det er rart med et par ridestrømper der er tykkere i foden og tynde i skaftet, så du kan have dem på indenunder et par tætsiddende ridestøvler, leggins eller støvleskafter. 

 

Ridehandsker

Brugen af ridehandsker under det daglige arbejde med hestene og i stalden er en god måde at beskytte sine hænder på. Man kommer nemt til at “brænde” sig på træktovet, hvis man går med en hest som pludselig forsøger at komme væk. Hvis du også rider med ridehandsker, så brug en så blød handske som muligt for optimal kontakt med tøjlen. Om vinteren er varme ridehandsker af fleece at foretrække.

Pisk og sporer

Når man rider kan man nogle gange have brug for et ekstra hjælpemidddel i form af pisk eller sporer. Begge dele findes i flere forskellige typer, længder og størrelser for at kunne passe både dig og hesten. Hverken pisk eller sporer må bruges til afstrafning af hesten. Begge dele er udelukkende et hjælpemiddel til at forstærke dine hjælpere. Skal du deltage i et stævne eller en konkurrence, så er det vigtigt at du tjekker reglerne i det pågældende stævnereglementet inden.

Husk at vedligeholde dit rideudstyr efter forskrifterne – så holder det længere.

 

Der blev ikke fundet nogle varer, der matcher dit valg.