Gode Råd om Stævneudstyr

Stævneudstyr – rytteren

Det er sjovt at ride stævne – og som rytter er der særlige krav til dit stævneudstyr. Kravene til din påklædning varrierer afhængigt af stævneniveauet, sværhedsgraden, disciplinen og om du rider pony eller hest. For at være på den sikre side, bør du inden stævnet altid sætte dig ind i det pågældende reglement.

Dit stævneudstyr kan bestå af:

  • Stævnejakken med en eller to slidser. Mange jakker er lavet i softshell eller andet funktionsmateriale, hvilket gør dem ekstra behagelige at have på.
  • Ridebukserne er normalt altid hvide eller lyse, men i enkelte disipliner kan andre farver også være tilladte.
  • Stævneskjorte, stævnetop eller stævne t-shirt. Man kan få mange fine stævnetoppe i smarte farver og modeller, fælles for dem alle er en hvid krave. Mange er desuden lavet af funktionsmateriale, som gør dem mere behagelige. Enkelte er også behandlet med Polygiene som modvirker dårlig lugt.
  • Ridehjelmen kan, hvis du synes, være den du bruger til dagligt. Et tip til hvordan du holder din hjelm pæn, er at imprægnere den, så den ikke er så modtagelig for snavs og støv. At opbevare hjelmen i en hjelmtaske eller -pose bidrager også til at hjelmen holder sig pæn i længere tid. Har du langt hår, så bør du sætte det op eller bruge et hårnet.
  • Ridestøvler enten lange, eller korte med støvleskafter. Du kan få dine læderstøvler eller lædersko ekstra blanke ved at pudse dem med bomuldsvat og skosværte, lad tørre, poler efter med rent bomuldsvat og gnid med en nylonstrømpe for ekstra finish.
  • Ridehandsker skal anvendes til dressurstævner, men kan også med fordel anvendes i andre dicipliner, både for at beskytte hænderne, men også for at give et bedre greb i tøjlen. Der er krav til farven på handskerne til dressurstævner.
  • Sporer skal normalt bruges i de fleste dressurklasser, men kan også ved behov bruges i f.eks. springklasser. Hvor lange sporerne må være og hvordan de skal sidde kan du læse mere om i det pågældende reglement.
  • Pisk må altid anvendes under opvarmningen, men det er kun ganske få dressurklasser hvor du må have den med ind på banen. Længden på pisken afhænger af om du rider pony eller hest og om det er spring eller dressur. Tjek altid de gældende regler i det pågældende reglement.
  • Sikkerhedsvest skal altid anvendes til springstævner af børn og unge op til 18 år. I military skal alle uanset alder bære sikkerhedsvest i terrænet.
  • Hårpynt – rider du dressur skal håret være samlet i nakken. Mange ryttere gør lidt ekstra ud af deres hårpynt når de rider stævne.

Er du pararytter, (dvs. testet handicaprytter), så er der enkelte undtagelser fra ovenståede, f.eks. er der ingen krav om sporer og pisk. Se mere i det pågældende reglemenent.

Alle reglementer vedr. stævner der afholdes under Dansk Rideforbunds regi findes på www.rideforbund.dk.

Der blev ikke fundet nogle varer, der matcher dit valg.