Gode Råd om forebyggelse af Bremselarver

Hvad er mavebremser hos hest?


Mavebremsen (Gastrophylus spp.) er et fluelignende insekt på ca. 15 mm. På

varme sommerdage kredser disse bremser rundt om hesten og forsøger at lægge æg i hestens hårlag, især på steder, hvor hesten kan komme til at bide sig selv. Mavebremseæggene ses som små gule prikker på forben og på siden af bugen. Efter ca. 3 ugers forløb klækkes æggene, og de små larvestadier kravler rundt på huden og skaber en hudirritation. Derfor bider hesten sig selv, og larverne optages
i hestens mund. Her borer de sig ind i kindslimhinden og vandrer videre under mundslimhinden ned igennem svælget og igennem spiserøret ned i mavesækken. Larverne borer sig frem gennem maveslimhinden og forpupper sig. Disse pupper sidder fast i maven på hestene indtil næste forår, hvor de slipper fæstet og føres med tarmindholdet ud i det fri. Her klækkes bremsefluen efter 2-4 uger.

Hvad er symptomerne på mavebremseinfektion?
Som regel giver mavebremseinfektion ikke anledning til sygdom hos hesten. Kun ved massive parasitbyrder kan disse pupper medføre vægttab og evt. synkebesvær.

Hvordan kan dyrlægen stille diagnosen mavebremseinfektion?
Alle heste har mavebremser i større eller mindre grad i vinterperioden. Her er pupperne i hvilestadium og venter på, at det skal blive forår. Der er ingen aktivitet

i parasitten om vinteren. Derfor kan mavebremser ikke påvises ved at tage gødningsprøver, med mindre enkelte pupper ved en fejltagelse slipper deres tag
i maveslimhinden.

Hvordan behandles mavebremselarver?
Mavebremse kan behandles med bredspektrede ormemidler indeholdende det virksomme stof ivermectin eller ivermectin-lignende stoffer, som f.eks. Eqvalan® og Equest®. Eller der kan behandles med Atgard®Vet indeholdende dichlorvos, som er fuldt effektivt overfor disse parasitter. Det anbefales, at behandle hesten efter at nattefrosten har sat ind, oftest i december. Nattefrosten bevirker at alle bremser dør. Derved er smittekilden bremset.

Hvad er risikoen for, at din hest får mavebremser?
Alle heste er i sommerperioden udsat for angreb af hestebremser, når de går på fold.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hest får mavebremser?
Se efter og fjern de små gule bremseæg i hårene på hestens forben og bringe. Klip hesten de steder, hvor der sidder mange bremseæg. Du kan ikke vaske æggene af i shampoos. Du skal ormebehandle i december måned, fordi når frosten sætter ind, dør alle bremser i naturen. Hesten inficeres derfor ikke med nye æg.

Hvis alle hesteejere behandlede alle heste, og lægemidlerne var 100% effektive, ville der ikke være pupper tilbage til at sikre næste års generation af bremselarver.

Leder du efter strigler til hest eller måske kigger du efter staldtilbehør?

Der blev ikke fundet nogle varer, der matcher dit valg.