Gode Råd om Ridestøvler

Gode Råd Om Ridestøvler

Ridestøvler er en vigtig del af rytterens udrustning. Uanset om man er begynder eller øvet rytter bør man ikke ride uden en god ridestøvle.

Når man køber ridestøvler, skal man gøre op med sig selv, hvilket formål støvlerne skal tjene; har man behov for en støvle der yder optimal støtte under ridning, men ikke egner sig til at gå i? Eller har man behov for en kraftig støvle der kan modstå den danske vinter. Skal man vælge kort eller lang? Læder, gummi, gore-tex eller noget tredje?

Især i den kolde årstid kan det være rart med mere end ét par ridestøvler – da støvlerne kan nå at tørre hvis de er blevet våde.

Tip: Læg en termosål eller en lammeskinds sål i dine ridestøvler om vinteren. Kulden trænger nemlig op i støvlerne fra det kolde underlag i stalden.

Om man foretrækker lange ridestøvler eller korte ridestøvler er en smagssag. Ridestøvler findes i mange forskellige modeller og prisklasser. Når man begynder at gå til ridning og måske ikke vil ofre det helt store på udstyr kan en kunstlæderstøvle være god. Den kan også være god til børn som stadig vokser. Kunstlæderstøvlen er desuden vedligeholdelsesfri og tåler vand i modsætning til en læderstøvle, der jævnligt skal pudses og plejes. Ulempen er dog at kunstlæder ridestøvler ikke former sig efter fod eller schenkel – så hvis man ikke er standard størrelse er det bedre at vælge en kort ridestøvle og leggins.

Forskellige modeller af ridestøvler

Hvilken model støvle man vælger, afhænger naturligvis af hvad man bedst kan lide og hvilken der føles mest komfortabel. Rider man stævner, kan også have stor betydning for valget af støvler. Dressurstøvler er traditionelt stive i skaftet og de helt dyre modeller har oftest lynlåsen placeret foran på indersiden. Spring- og allroundstøvlerne er normalt mere bløde og behagelige. De har oftest snører foran på foden og en gennemgående lynlås bag på.

Når du vælger lange ridestøvler, så må de gerne være 1½ – 2 cm for høje i skaftet. Støvlerne synker nemlig sammen, når de først er redet til.

Korte ridestøvler og leggins

Ridestøvler giver en bedre støtte til schenklen end ridesko, men vil man helst have en ridesko så kan man komplettere denne med leggins, så får man et støvlelignende udseende. Fordelen ved denne kombination er, at den oftest er billigere og det er betydelig lettere at finde noget som passer perfekt både på foden og benet, hvis man ikke passer standardstørrelserne.

Om vinteren, når man bruger lidt kraftigere og grovere fodtøj, kan det være nødvendigt at skifte stigbøjlerne til en større størrelse for at undgå at foden sidder fast i bøjlen.

Staldstøvler

Vær opmærksom på at lange læder ridestøvler kun bør anvendes når du rider og ikke i stalden. Det skyldes at hverken såler, sømme eller lynlåse har godt af at komme i kontakt med f.eks. mudder og hestemøg.

Under staldarbejde og den daglige omgang med hesten, anbefales det at anvende robuste sko med kraftige såler. Der findes forskellige sikkerhedssko som er forsynet med stålkappe for at beskytter tæerne. Der findes også sko med sikkerhedssåler, der forhindrer at man træder f.eks. et søm op i foden samt fodtøj der er særligt egnet til at modstå urin 

Vedligehold dine Ridestøvler

Når du kommer hjem med dine nye ridestøvler bør du imprægnere dem med imprægneringsspray to gange inden brug. Når du har imprægneret støvlerne holder de bedre til fugt og snavs fra stalden. Gentag med jævne mellemrum.Ridestøvler i læder bør ikke pudses i læderfedt eller læderolie – da det kan gøre syningerne i sålen mindre holdbare. Puds i stedet ridestøvlerne i en speciel pudsecreme til ridestøvler; feks Creme Valin.

Der blev ikke fundet nogle varer, der matcher dit valg.