Råd om hovpleje

Gode Råd Om Hovpleje

Hovpleje er vigtigt for din hests velvære. Hvis ikke man passer hestens hove, så fungerer resten af hesten heller ikke.

Du bør tjekke din hests hove mindst en gang om dagen. Hvis du rider eller kører skal du kontrollere hovene både før og efter du har redet eller kørt. Gør det til en vane at føle på hestens hove, så du kan opdage, hvis en af hovene er varmere end de andre. En varm hov er nemlig tegn på at noget er galt; det kan være en begyndende hovbyld, overbelastning eller måske en infektion.

Hestens hove består af horn. Hvis hornet tørrer ud, bliver hovene skøre og flækker nemt. Hvis hesten er skoet, vil den være tilbøjelig til at tabe sko. Det kan blive nødvendigt at tilføre fugt i form af et fodbad, hovolie eller hovfedt.

Rene hove har det bedst!

Det er vigtigt at hestens hove renses hver dag. Til det formål bruges en hovrender og en stiv børste. Det er nemlig således man forhindrer lidelser som sur stråle. Sur stråle er en forrådnelse af strålehornet i hoven. Det i  ses oftest hos heste der står på fugtig dybstrøelse, eller går ude på våde folde. Det er heldigvis forholdsvist let at kurrere.

Hver 6.-8. uge bør du lade en faguddannet beslagsmed tilse din hests hove. Går der for lang tid mellem beskæringer og evt. skoning bliver hovene for lange, hvilket belaster sener og led unødvenligt.

Ikke alle heste har brug for sko, men alt afhængigt af hvad hesten bruges til og hvor ofte, så kan det være en fordel at sko den. Både for at undgå at hovene slides, men også hvis den har behov for mordax.

Hvad er Mordax?

Mordax er en form for skruer, man monterer på skoen før ridning. Mordax bruges primært om vinteren når der er sne og is; hesten står nemlig dårligt fast på glat underlag, og sne samler sig let i skoede hove. Også om sommeren kan det være nødvendigt med mordax, hvis man rider eller springer på en græsbane.

Vær opmærksom på, at det kan være nødvenligt at bruge klokker og gamacher/bandager for at beskytte hestens ben og hove mod slagskader fra de skoede hove.

På hjemmesiden hovpleje.dk kan du læse mere om hovpleje – og søge efter registrerede beslagsmede i netop dit område.

Du finder Islænder.dk´s lækre plejeprodukter her og hovrensere finder du liger her

Der blev ikke fundet nogle varer, der matcher dit valg.