Klipning af hesten
Gode Råd om Klipning af Isænderen
Om vinteren bliver hestens hårlag meget tykkere, og når den arbejder bliver den svedt og udmattet. Ofte vil den også efter-svede når den er færdig med ridningen. Det tykke hårlag kan medføre at hesten taber lidt af sin kondition. Den kan også blive syg af afkølingen efter ridning. Derfor vælger mange ryttere at klippe deres hest om vinteren.
Om du skal klippe din hest eller ej afhænger af flere forskellige faktorer og det er langt fra alle heste, der behøver at blive klippet. De nedenstående spørgsmål hjælper dig med at tage stilling til om du skal og vil klippe din hest, samt hvilken klippestil som passer bedst til jer.
- Hvor ofte du rider hesten, så den kommer til at svede?
- Går din hest på fold det meste af dagen eller går den måske i løsdrift?
- Rider du i ridehus eller rider du mest ude?
- Hvilken temperatur er der i stalden?
- Er du villig til at skulle erstatte den afklippede pels med de nødvendige dækkener?
Hvis du beslutter dig for at klippe din hest, skal den klippes første gang i efteråret, når den sætter sin vinterpels. Afhængigt af hvor hurtigt pelsen vokser ud igen, så kan det være nødvendigt at klippe hesten 1-3 gange mere hen over vinteren. Når foråret nærmer sig, bør hesten ikke klippes, da det kan forstyrre den naturlige pelsfældning og resultere i en dårlig sommerpels. Du kan læse mere om de forskellige måder at klippe hesten på herunder.
Hel-klipning
Hele hesten klippes. Der findes en variant af denne klipning, hvor man undlader at klippe ben og sadelleje. I hovedet klipper man ganachen til linien ved kindstykket på trensen. OBS dette er ikke tilladt hos islændere efter FEIF´s regler. Det gælder hvis du starter stævner.
Halv-klipning
Hestens hals, bringeparti, forben og halvdelen af maven klippes (du kan tegne en skrå linie fra manken til lyske).
Dækken-eller tæppeklipning
Hesten klippes som om der lå et dækken eller tæppe på ryggen af den. Benene undlades, men sveder hesten meget, så kan man klippe op i en oval ved lysken.
Jagtklipning
Kun selve kroppen klippes. Hoved, ben og et sadelformetområde i sadellejet undlades.
Sporklipning
Hesten klippes fra struben, undersiden af halsen, den nederste del af maven og hele vejen om på låret. Denne klipning kræver ikke nødvendigvis at hesten skal gå med dækken, da det er meget lidt af hesten, der er klippet.
Islænderklipning
Der klippes en trekant fra hals til bringe, da det er her hesten sveder mest. Hesten kan som regel gå ude uden dækken, hvis den klippes på denne måde.
Fordelene ved en klippet hest
- Hesten sveder mindre og kan derfor ofte præstere mere. Mange heste bliver mere energiske efter de er blevet klippet.
- Hvis hesten alligevel sveder, så tørrer den hurtigere, hvilket også har en positiv effekt på staldmiljøet.
- Hesten er nemmere at holde pæn og ren.
Sådan gør du
Sikkerheden er vigtigst! Vær gerne to personer, når du klipper. Sørg for at hesten står på et tørt underlag. Stå ikke og klip i et vådt vandspiltov eller vaskeplads, da vand og strøm aldrig er nogen god kombination. Der bør være en fejlstrømsafbryder som omgående slår fra, hvis der skulle opstå fejl på maskinen. Sørg desuden for at ledningen ikke ligger på staldgulvet, så hesten kan komme til at træde på den.
Smør maskinen og skærene inden du begynder og løbende under selve klipningen. Vær opmærksom på om maskinen begynder at lyde anderledes, da dette kan være et tegn på at den er overophedet. Mærk også jævnligt på skærene, da de kan blive så varme, at de brænder hesten. Det er også vigtigt at skærene altid er skarpe, da sløve skær kan komme til at nive hesten. Det er en god ide at have et ekstra sæt nyslebne skær som reserve. Sluk gerne maskinen indmellem, så den kan køle af.
Første trin er at vænne hesten til lyden. Bliver den skræmt, så kan man putte vat i ørene på den. Læg derefter hesteklipperen ind mod hesten, så den mærker vibrationerne. Går dette godt kan man begynde at klippe. Det anbefales at hesten er forholdsvis ren, da lang pels med snavs og skidt er meget hårdt ved skærene.
Man klipper altid mod hårene og gerne med lange jævne tag, da det giver det pæneste resultat. At klippe en hest, så det ser pænt ud tager tid at lære. Tegn evt. den linie op du skal klippe med kridt, da det gør arbejdet både nemmere og pænere.
Der findes mange forskellige hesteklippere at vælge imellem. Det er en fordel, hvis maskinen ikke er for tung og støjniveauet moderat eller lavt. Man kan få både lednings- og batteridrevne hesteklipperer. De batteridrevne er normalt både lettere, mere håndterbare og mere lydløse, så de er ofte at foretrække til nervøse heste. Fordelen ved de ledningsdrevne maskiner er, at de normalt er mere kraftfulde og man behøver ikke bekymre sig om, hvornår batteriet løber tør for strøm.
Vær opmærksom på
At en klippet hest er meget mere modtagelig for slidmærker fra f.eks. dækkener, sadlen og schenklen. Vær ekstra omhyggelig med at udstyret sidder optimalt. Pelsglans kan til tider forhindre eller mindske risikoen for mærker, f.eks. på bringen.
Her kan du finder Islænder.dk´s sikkerhedsveste til rytter og her kan du finde tilbehør til ridning.
Der blev ikke fundet nogle varer, der matcher dit valg.