Gode Råd om Sadler
Gode råd om sadler
Sadlen er en meget væsentlig del af udstyret og findes i mange forskellige modeller og prisklasser. sadlen er et vigtigt værktøj i kommunikationen med hesten – og det er vigtigt at sadlen passer både hest og rytter.
Sadlen skal give rytteren en god position på hesten ryg, således rytteren kan indvirke korrekt med sine hjælpere (vægt, sæde og schenklen). Sadlen skal også fordele vægten fra rytteren på en effektiv måde, så hesten kan opretholde sin naturlige balance.
En sadel er ikke bare en sadel, de er nemlig ikke opbygget helt ens. Selve kernen i sadlen – bommen – er typisk stålforstærket, af træ eller glasfiber. Stopningen kan f.eks. være af uld, skum, skumgummimateriale eller luft. Ydermaterialet er enten læder eller kunstlæder. Der findes også bomløse sadler.
Springsadlen
Anvendes især til springning, men også til terrænridning. Sadlen har ganske korte sadelklapper samt afrundede og veltilpassede knæpuder for at kunne give optimal støtte til rytterens knæ. Der findes flere forskellige slags springsadler. Nogle er flade i sædet (flatseat) og andre dybere. Nogle har meget støtte ved både knæ og bagtil og andre knap så meget. Nogle modeller har flytbare klodser, så støtten kan tilpasses den enkelte rytter.
Dressursadlen
Dressursadlen har lange, lige sadelklapper og typisk et lidt dybere sæde, så dressurrytteren kan komme dybere ned i sadlen og derved bedre påvirke hesten med sædet. Også dressursadler kan have klodser for at give støtte til rytterens schenkel.
Den kombinerede sadel/Allround
Er præcist som navnet siger, en sadel, der kan bruges til mere end én disciplin. Du kan altså både ride dressur og springe i den, da sadlen er opbygget til netop dette formål (alt efter ambitioner og niveau).
Islændersadelen
Sadlen er tilpasset islænderens anatomi, hvilket medfører et relativt kort sæde, da islænderen typisk er meget kort i ryggen. Sadlen kan minde lidt om en dressursadel, da den har lange og lige sadelklappere.
Westernsadlen
Der findes forskellige typer af westernsadler som er tilpasset de forskellige discipliner indenfor westernridning, så som trail, pleasure, reining og cutting.
Der findes desuden særlige sadler til galop, monté, damesadelridning, barockridning og handicapridning.
Tilbehør
Sadelgjorden bruges til at spænde sadlen fast med. De findes i forskellige udformninger og materialer. Inden for de seneste år er der kommet flere gjorde som er udformede for bedre at kunne fordele trykket mod brystbenet. De fleste gjorde er forsynede med elastik for ikke at stramme og derved genere hestens vejrtrækning.
Stigremme bør være i samme materiale som sadlen, altså læder til læder og kunstlæder til kunstlæder.
Stigbøjler findes i rustfrit stål, jern, aluminium, plast og træ. Mange stigbøjler er designet således at risikoen for at foden skal kunne sidde fast ved en eventuel afsidning mindskes. Enkelte stigbøjler er særligt designet til de forskellige discipliner, specielt indenfor springning.
Sadelunderlag, som både findes som schabrak (firkantede) og sadelformede, er det stof eller lammeskind som man lægger under sadlen, tættest på hestens ryg. Formålet er først og fremmest at beskytte sadlen mod hestens sved og støv, men nogle typer hjælper også med at fordele trykket fra sadlen. Et sadelformet underlag følger sadlens facon og findes i både kombinerede og dressurmodeller. Det samme gør det lidt mere firkantede schabrak. Til springsadler bruges der normalt et kombineret underlag.
Underlagene findes oftest i to størrelser: Pony eller full. Hvis du har en 16″ sadel eller større, så bør du vælge størrelse full selv om sadlen ligger på en pony. Der kan dog være stor forskel på de forskellige underlag, så vælg det der synsmæssigt ser pænest ud til den pågældende sadel og hest. Et decideret islænderunderlag eller et sadelformet dressurunderlag ligger normalt bedst under en islædersadel. Under westernsadler har man et westerntæppe eller westernpad.
Der blev ikke fundet nogle varer, der matcher dit valg.