Gode Råd om Dækkener

´

Gode Råd Om Dækkener

Skal min islandske hest have dækken eller ej?

Islandske heste kan sagtens klare sig igennem en vinter uden at skulle have dækken på. Dette kræver dog, at de er sunde og raske, bliver fodret og har god mulighed for at bevæge sig samt et læskur. Opfyldes disse kriterier ikke, bliver din hest skadet, eller vælger du at klippe den så bliver du muligvis nødt til at give den dækken på.

Holdes hesten i gang gennem vintersæsonen og trænes, så den kommer til at svede, kan det være nødvendigt at klippe den og lægge dækken på. Man kan klippe hesten på forskellige måder. Klippes den kun under halsen, så behøver den ikke nødvendigvis et dækken – klipper du derimod hele eller store dele af hestens pels, så bør du give den dækken på.

Dækkeners holdbarhed

Dækkenets holdbarhed angives i denier (D), desto højere værdi desto bedre holdbarhed. Har man flere legesyge heste gående på samme fold, så kan det ofte godt betale sig, at købe et dækken i en bedre kvalitet og med en høj denier værdi, da det tåler lidt mere.

Husk at selv det stærkeste dækken gå i stykker, hvis hesten hænger fast i noget. Den bedste måde at reparere et dækken på er, at klippe evt. trævlet stof væk og derefter lime en lap fast på indersiden og sy rundt om selve hullet.

Åndbarhed og Vandtæthed:

Åndbarheden måles i mpv. Det betyder hvor mange liter vanddamp der kan passere på kvadratmeter dækken over et døgn. Feks. har Catagos nye PerformanceLine dækken en åndbarhed på 5000 mpv – dvs. at der der kan passere 5 l. vanddamp gennem dækkenet i døgenet.

Vandtætheden måles i vandsøjletryk. Dette tal er naturligvis mest aktuelt for vinterdækkener, regndækkener og udedækkener. 

Sådan finder du den rigtige størrelse dækken

Der findes derfor nogle tommelfingerregler:

En af dem siger at du finder rette størrelse ved at tage din hests stangmål og fratrække 20 cm. Husk at heste er individer, og bygget forskelligt – det kan også have betydning for hvilken størrelse din hest skal bruge. Alternativtt kan du måle din islænder fra man til hale med et målebånd. De fleste islandske heste bruger str 125 eller 135.

Det mest præcise er at måle hestens ryglængde, mål fra manken til halerod med et målebånd.

Når du prøver dækkenet, så husk altid at lægge et lagen eller lign. under. Er dækkenet blevet beskidt eller på anden måde ser brugt ud, kan vi ikke tage det retur, hvis det ikke passer.

Velgenede dækkentyper til islandsk hest

Sveddækken

Sveddækkenet bruges til at transportere sved og fugt væk fra hesten uden at den bliver kold. Da islænderen sætter mget pels. bliver den ofte sved under arbejde i vinterhalvåret. Et sveddækken er godt at have også selvom hesten ikke er klippet.

Dækkener i fleece eller uld er ideelle til formålet, da fugten trænger igennem materialet og lægger sig på ydersiden af dækkenet. Disse dækkentyper egner sig også særdeles godt til transport, da hesten forbliver tør selv om den skulle begynde at svede under transporten.

Et nyere alternativ til sveddækkenet er et coolerdækken. Cooler dækkenet kan bruges hele året, da det er tyndt og fremstillet i syntetiske fibre som f.eks. Cool Lite eller CoolMax. Et coolerdækken er ekstremt sugende og tørrer hesten hurtigt. Det egner sig ikke til at lade hesten stå længe med i stald eller på fold.

Regndækken

Rigtig mange islandske heste kan nøjes med et regndækken, hvis de er klippet. Et regndækken er også godt, hvis hesten skal stå på en lille fold under et arrangemet, hvor den ikke kan søge ly for regn og blæst. Det kan feks. være fællestur, kursu eller undervisning.s Regndækkener findes både med og uden foer, men et regndækken med 0g. er det mest optimale i det danske klima. De fleste regndækkener er i dag både vandtætte og åndbare.

Vinterdækken

Et vinterdækken er et varmt dækken, som er godt til den islandske hest hvis det er fuldklippet, eller måske har været syg i en periode. Det skal have samme egenskaber som regndækkenet, altså kunne holde regn og fugt ude, men samtidig være åndbart, så hesten holdes tør og varm. Det kan være en fordel med glat inderside i vinterdækkenet, da det hjælper dækkenet tilbage på plads efter hesten har rullet sig. Dækkenet bør altid have krydsgjorde og benstropper. Derudover skal de være tilpas foret, så hesten beskyttes mod kulden. Det kan være rart at have to vinterdækkener, så de kan tørre på skift. Det kan også være rart at have hals på vinterdækkenet.

Insekt- og eksemdækkener

Insekt- og eksemdækkener beskytter hesten mod generende insekter. Hester der lider af sommereksem har stor gavn af et eksemdækken der dækker hele kroppen. Det er vigtigt at man lægger dækkenet på INDEN mittesæssonen, der som regl starter i april.

 

Insektdækkenet er ikke så beskyttende som eksemdækkenet er, men kan bruges hvis hesten i perioder er plaget af insekter.Insektdækkener findes også med UV-beskyttelse, som derfor også beskytter hesten mod solens skadelige stråler.

 

Sådan vasker og imprægnerer du dine dækkener

Når dækkenet skal vaskes, er det bedst at bruge et uparfumeret vaskemiddel. Følg vaskeanvisningen og skyl grundigt, så alt vaskemiddel er væk. Hvis du ønsker at imprægnere dit dækken, kan du købe imprægnering til at vaske ind; dvs imprægneringen tilsættes sidste hold vand. Denne type imprægnering kan du bl.a. købe i sportsforretninger.

Ved langvarig regn trænger, der ofte vand ind ved hals og manke og dækkenet bliver fugtigt ved kanterne. Slidte og vaskede dækkener kan med tiden miste vandtætheden. Du kan imprægnere dem, så de igen bliver vandtætte. Vask ikke udedækkener for ofte. Børst i stedet skidt og snavs af dækkenet, når det er tørt.

Mangler du islænderudstyr? Her finder du vores stigbøjler og her nye grimer.

 

Der blev ikke fundet nogle varer, der matcher dit valg.