Gode råd om Strigling af hesten

Gode Råd om strigling af hesten

At røgte og pleje hesten, er en stor del af ridesporten. Det er vigtigt for hestens velbefindende at den strigles jævnligt – og gerne både før og efter en ridetur. 

At du strigler og renser hove på hesten, er en naturlig del af hestens daglige pleje og omsorg. Når du strigler, tjekker du også, at den ikke er øm, hævet eller skulle have fået sår. Jo oftere du gør dette, desto hurtigere vil du opdage, hvis der er noget galt. Desuden skaber striglingen et bånd mellem dig og din hest.

Striglingen gør ikke kun hesten ren og blank, men medvirker også til en øget blodcirkulation hos hesten.

Hvilke strigler man bruger afhænger af hvilken pels hesten har, om den er langhåret, klippet, mudret ell.er lignede. Hvis du har en langhåret og meget beskidt hest, kan du med fordel bruge en stiv børste med korte eller lange hår – gerne med håndtag. Har du derimod en klippet hest, som er mere følsom, er en blød strigle at foretrække.

Der findes mange forskellige slags strigler. Nogle er lavet af kunstfibre og andre af naturfibre, f.eks. hestehår eller plantefibre. Strigler af kunstfibre, gummi eller plastik har den fordel at de let kan vaskes. Strigler i natufibre er ofte lidt dyrere og mere eksklusive. Hvis der er træryg på striglerne, kan de ikke tåle at ligge i blød i sæbevand.

Hvis din hest ofte får elektrisk stød på grund af statisk elektricitet, så brug strigler med naturfibre.

Der findes strigler i forskellige størrelse og vælger du én som passer til din hånd, bliver det nemmere at strigle med den. Strigler med ergonomisk håndtag er også meget populære, da de ligger godt i hånden.

Når du børster og strigler hesten, skal det altid ske i hårets retning. I hovedet og rundt om øjnene er hesten ofte mere følsom. Her kan du anvende en blød pandebørste eller hovedstrigle.

Hovene bør renses dagligt og det er en smagssag, hvilken hovrenser du vælger. Mange foretrækker en hovrenser med børste, så man nemt og hurtigt kan børste løstsiddende snavs og skidt væk. En hovrenser med indbygget lygte “HoofTorche” er rigtig god, hvis belysningen er dårlig. Samtidig med du renser hovene, så tjek at eventuelle sko sidder som de skal. 

Man og Hale:

Man og hale skal også redes igennem. Brug gerne en speciel man- og halebørste eller fingrene. Hvis du jævnligt bruger showshine eller pelsglans, bliver halen ikke så let filtret. Næsebor og øjne bør altid tørres rene. Dette kan gøres med en fugtig svamp eller klud. 

Islænder og pony-strigler:

Afhængig af hvilken hesterace du har, kan der være specielle behov for strigler. Heste der går i løsdrift året rundt sætter en tyk og kraftig pels. Derfor kan du have behov for særlige strigler. F.eks er Furminator eller Borstiq Farms Islænderstrigle meget populære hos islænderryttere og ponyfolk.  

 

 

Opbevar striglerne tørt og hygiejninsk i en strigletaske eller striglekasse.

Forslag til indhold i strigletasken;

  • – Stiv strigle
  • – Blød strigle
  • – Plastikstrigle
  • – Massage strigle
  • – Hovedbørste
  • – Hovrenser
  • – Hovbørste
  • – Svamp og/eller klud

Vil du hellere finde en sadel til din islænder  eller  måske læse alt om ridehandsker?

Der blev ikke fundet nogle varer, der matcher dit valg.