Gode Råd om Gamacher

Gode råd om gamacher, klokker og boots

– en islænder bruger da ikke gamacher… eller hvad?

Svaret er Jo! Nogen gør. Ingen heste har nemlig det samme bevægelsesmønster. Og både når man træner gangarter eller spring på heste med fire sko, kan mange ærgelige skader undgåes med gamacher eller klokker.

Der findes mange forskellige former for benbeskyttelse, gamacher, bootes og klokker til heste. Her kan du læse hvornår du skal beskytte hestens ben og hvilken form for beskyttelse har din hest brug for.

Gamacher og klokker kan være en billig forsikring mod de unødvendige skader som kan opstå under ridning, kørsel, transport eller når hesten er på fold. Deres funktion er at støtte og beskytte forskellige dele af hestens ben, kode og sener mod overbelastning og skader.

Træner du spring er det en god ide at beskytte senerne på forbenene mod slag, da netop senerne udsættes for stor belastning under springning. Selv om brugen af benbeskyttelse kan mindske risikoen for skader, så er det vigtigste dog stadig, at hesten trænes langsomt op, så den bliver stærk og holdbar. At ride på et varieret underlag kan hjælpe med at gøre hesten stærkere.

De mest almindelige materialer til benbeskyttelse er læder, kunstlæder, neopren og neopren med beskyttende ydermateriale i plast. De fleste lukkes med velcro.  Gamacher og klokker er fremstillet sådan, at de skal fastgøres fra forsiden mod bagsiden. Gamacherne bør altid lukkes på ydersiden af benet for at forhindre at de beskadiger det modsatte ben.

Som med alt andet rideudstyr, er det vigtigt at gamacherne passer godt og rengøres jævnligt. 

Skyl gerne dine gamacher efter brug hvis de er snavsende på indersiden. Sørg for at at de er tørre når de igen lægges på hestens ben. Vask gamacherne jævnligt med neutralt vasemiddel eller følg anvisningen når du køber gamacher.

Strygegamacher

Stryglegamacher beskytter indersiden af hestens ben, hvis den Strygegamacher eller dressurgamacher er designet til at beskytte hesten mod strygning, det vil sige når hoven rammer indersiden af modsatte ben. Dette er én af de mest almindelige typer gamacher og de beskytter den nederste del af benet.har tildens til at ramme f. eks bagbenene sammen. De kan være fremstillet i neopren og er ofte forstærket med en hård skal til indersiden af benet. Strygegamacher til forbenene er noget højere end til bagbenene. Strygegamacher eller dressurgamacher er designet til at beskytte hesten mod strygning, det vil sige når hoven rammer indersiden af modsatte ben. Dette er én af de mest almindelige typer gamacher og de beskytter den nederste del af benet.

Senebeskyttere og springgamacher

Springgamacher, senebeskyttere eller pibegamacher yder beskyttelse og støtte på bagsiden af benet. Denne type gamacher er oftest åbne fortil – hvilket er en fordel bl.a. ved springning. De bruges især til springning, men kan med fordel også bruges under den daglige træning. Senebeskytternes vigtigste opgave er at beskytte bøjesenerne på forbenene mod slag. Denne gamachetype er åben foran og lukningen er ofte elastisk. Det er vigtigt at hesten ikke står med disse gamacher alt for længe, da elastikken kan påvirke blodcirkulationen i skinnebenet. De er oftest foret med stødabsorberende neopren. Der findes dog også nogle med lammeskind, som er ekstra bløde. 

Dressurgamacher

Dressurgamacher anvendes især til dressur og den daglige træning. Foruden at støtte, beskytter de også mod slag. Gamacherne er høje og bløde og beskytter hele benet, og oftest også kodeledet. Materialet er normalt neopren med velcrolukning.

Klokker og Ballebeskyttere

Klokker og ballebeskyttere er klokkeformede gamacher af gummi eller kunststof. De beskytter ballen og nederste del af forbenene mod smedesår, forårsaget af at baghovene slår mod underkanten af forhoven. Boots og klokker beskytter hesten mod at træde sig selv i koden og kan anvendes til alle former for ridning og under transport. I Islændersoprten bruges også klokker med vægt, dels for at hjælpe hesten til mere taktrene gangarter, dels for at fremme hestens løft i tølten.

Boots

Boots og gummihestesko er blevet populære indenfor de senere år. Disse typer bruges ofte ved skader eller hvis man ikke ønsker at hesten er skoet – hvilket der kan være flere årsager til. Der er ingen støtte i disse, men begge typer beskytter hestens hove og bruges bl.a. under ridning.

 

Bandager

Generelt er der ikke tradition for at bruge bandager på islandske heste. Men der kan være situationer hvor det er nyttigt at kunne lægge en støttende eller beskyttende bandage. Nogle ryttere er f.eks. meget glade for at bruge en Power Wrap bandage sammen med klokker ved træning af pas og som kodeledsbeskytter. Bandager giver også en særdeles god beskyttelse, hvis de lægges korrekt på.Vær påmærksom på ikke at bandagere for stramt og derved skade senerne. 

At bandagere hestens ben kræver en hel del øvelse. Bandagen skal ligge helt jævnt og gå ned over kodeledet.

Staldbandager

Staldbandager anvendes kun når hesten står i boksen og ikke til ridebrug. De er normalt af fleece eller uld/akryl og skal anvendes med bandageunderlag. Man kan også få særlige staldgamacher med aftagelige indlæg. De er både hurtigere og nemmere at sætte på pga. velcrolukninger. Staldbandager kan anvendes efter hårdt arbejde eller til heste som har tendens til at hæve i benene.

Hvis en hest skal have et ben bandageret pga. en skade, kan det være en rigtig god ide også at bandagere det andet. Det raske ben har nemlig stor risiko for at blive overbelastet, da hesten ofte vil forsøge at aflaste det skadede ben.

Transportgamacher

Det kan være nødvendigt at anvende transportgamacher eller en anden form for benbeskyttelse, når hesten skal transporteres. Der findes både lange og korte modeller. Transportgamacher bruges kun under transport og beskytter knæ, piber, koder og hove. De fæstnes ofte med velcrobånd og er hurtige at nemme at sætte korrekt på. Der er ingen støtte i transportgamacher.

Fik du svar? Du kan læse om ridebukser her eller finde det rigtige bid til din islandske hest her.

 

No products were found matching your selection.