Gode Råd om hjælpetøjler
Gode Råd om Hjælpetøjler
Nogle gange kan rytteren have behov for lidt ekstra hjælp og så kan brugen af en hjælpetøjle blive aktuel. Det er altid vigtigt ved brugen af hjælpetøjler, at man får hjælp af en kyndig person.
Ved forkert brug kan en hjælpetøjle skade mere end gavne. Tænk på at en hjælpetøjle kun bør være et midlertidigt hjælpemiddel til at komme videre i uddannelsen og ikke en permanent del af udstyret. De fleste hjælpetøjler har til formål at få hesten til at sænke nakken, løfte ryggen og træde mere ind under sig med bagbenene. Når hesten går i korrekt form, så skal hjælpetøjlens indvirkning stoppe. Det er derfor vigtigt at hjælpetøjlen ikke er for kort og/eller for stram.
Martingal
En martingal bruges på heste som slår med hovedet eller går for højt med hovedet. Der findes de almindelige martingaler og dem, der er kombinerede med et fortøj. Fortøjet forhindrer at sadlen glider tilbage og anvendes ofte til springning.
Det første du gør, når du skal tilpasse martingalen, er at sætte remmen fast i sadelgjorden mellem forbenene. Længden er korrekt, når ringene på martingalen går op til lige under ganaschen. Når du efterfølgende sidder på hesten og har korte tøjler, så skal det gå en lige linie fra din hånd til hestens mund. Er dette ikke tilfældet så må du justere længden, så linien bliver lige. Det er vigtigt at tøjlerne er forsynet med tøjlestoppere, som skal være placerede mellem bidringen og ringen på martingalen. Bruger man ikke tøjlestoppere, så kan man risikere at ringene på martingalen glider frem og sidder fast i tøjlespændet, hvilket kan resultere i at hesten vælter.
Glidetøjle
Glidetøjle bruges til ridning og skal anvendes med stor forsigtighed. Når den anvendes korrekt, så hjælper den med at få hesten i korrekt form. Man sætter den fast i sadelgjorden oftest mellem hestens forben, men man kan også sætte den fast i siderne på gjorden. Glidetøjlen føres gennem bidringene til hånden. Man har samme tøjleføring som når man rider med kandar (dobbelt tøjleføring).
Elastik chambon
En elastik chambon kan både bruges til longering og ridebrug. Den er elastisk og er mere simpel at bruge end glidetøjlen. Den sættes fast i sadelgjorden, enten mellem forbenene eller på siden af hesten. Det er vigtigt, at man ikke strammer den for hårdt, da presset skal slippe, når hesten går i korrekt form.
Thiedemannstøjle
Thiedemannstøjlen fungere næsten ligesom en glidetøjle, men med én tøjle. Den sidder lidt på samme måde som en martingalen. Der løber to tøjler gennem bidringene som med karabinhager fastsættes i den ønskede position i ringene på den medfølgende tøjle.
De Gogue Hjælpetøjle
En De Gogue hjælpetøjle kan anvendes til både ridning og longering. Den påvirker hestens nakke gennem tryk, så hesten søger frem og ned. Du sætter hjælpetøjlen fast i gjorden mellem hestens forben. Efterfølgende fører du linerne gennem ringene på det specielle nakkestykke, som du har sat fast på trensen, ned igennem bidringene og tilbage i en af ringene på remmen, som siddet fast i gjorden.
Chambon
En chambon anvendes typisk til longering. Den påvirker hesten på samme måde som en De gogue, dvs. trykket på nakken får hesten til at søge frem og ned. Chambonen sættes fast i gjorden mellem hestens forben. Efterfølgende føres linerne op gennem ringene på det specielle nakkestykke, som du på forhånd har sat fast på trensen og siden ned i bidringene.
Indspændingstøjle
Inspændningstøjler findes i flere varianter og anvendes normalt kun til longering. Under opvarmningen bør de ikke være spændt særligt stramt. Det er også vigtigt, at de er lige lange.
No products were found matching your selection.