Gode Råd om Trenser

Gode Råd om Trenser

Islændertrensen – eller hovedtøjet, som det også kaldes – er et ganske enkelt hovetøj, som i princippet kun består af en enkelt nakkerem og evt. et næsebånd. De fleste trenser er fremstillet i læder, men der findes også nogle som er lavet i kunstlæder eller biothane.

Det er meget vigtigt at hestens trense passer korrekt. En forkert tilpasset trense kan nemlig være til stor gene for hesten – og forvirre rytterens signaler.

En god hultang giver mulighed for at tilføje ekstra huller i trensen – hvilket kan være nødvendigt.

De tre mest almindelige næsebånd

De tre mest almindelige næsebånd til en klassisk islændertrense er: Hannoveransk næsebånd, engelsk næsebånd og kombineret næsebånd.

Hannoveransk næsebånd

Er ideelt til ungheste, da dette næsebånd spændes udenpå biddet og derfor ikke trykker mod tænderne som kan være ømme i ved f.eks. forbindelse med udskiftningen af mælketænderne.

Næsebåndet er skånsomt mod hesten, hvis det er tilpasset korrekt. Det kan også med fordel bruges til den voksne hest, da nogle heste går mere roligt med dette næsebånd. Næsebåndet må ikke sidde stramt.

Det hannoveranske næsebånd må ikke sidde for langt nede på næseryggen – og det må ikke bruges sammen med et stangbid.

Engelsk næsebånd

Et engelsk næsebånd sidder indenfor kindstykkerne og ca. to cm. under kindbenet. Det er et enkelt næsebånd som både findes i tynde og lidt bredere variationer. Næsebåndet bør ikke spændes hårdere end at du kan få plads til to fingre mellem næseryggen og næsebåndet.

Har du en ung hest (under seks år) er det vigtigt, at du er ekstra opmærksom på, at hesten ikke får sår inde i kinden pga. af næsebåndet og tandudskiftning.

Kombineret næsebånd

Det kombinerede næsebånd minder om det engelske næsebånd, men har en ekstra rem, der spændes under biddet for at forhindre hesten i at gå og åbne munden.

Når du spænder dette næsebånd, så er det vigtigt først at spænde den øverste rem (Se: engelsk næsebånd) for siden at spænde den nederste rem. Dette for at undgå det øverste næsebånd ikke trækkes ned.

Hvis du vælger et næsebånd med tilbagetræk, skal du være opmærksom på ikke at stramme det for hårdt.

 

Sådan tilpasser du din trense

Pandebåndet skal ligge ind til panden. Det må ikke være for kort, da det så trækker nakkestykke frem og trykker hesten bag ørene.

Både det kombinerede og det engelsk næsebånd skal sidde ca. to fingre under hestens kindben. Ingen af dem må sidde for langt nede, da det i så fald kan medfører at hesten nives mellem bid og næsebånd. Næsebåndet bør ikke spændes strammere end, at du kan få plads til to fingres bredde.

Der findes også bidløse trenser, hvor det som ligner et almindeligt næsebånd, har remme som du sætter tøjlerne fast i. Remmene krydses under hagen/ganaschen. Når du tager i tøjlen, så kommer der et pres på kindstykket i modsatte side. Du styrer altså hesten ved hjælp af det pres der opstår, når du tager i tøjlen.

Sidepull

Sidepull er en trense uden bid og påvirker hesten via tryk på næseryggen samt tryk fra siderne. Det er nemmere at stille og bøje hesten korrekt på en sidepull trense sammenlignet med et hackamore.

Kandar

Kandar er et særligt hovedtøj, som normalt kun bruges til dressur på højt plan. Det har dobbelte kindstykker, så du kan sætte et bridonbid og et stangbid fast. Næsebåndet er typisk den engelske model. Der rides altid med to tøjler.

Valg af tøjle

Hvilken tøjle man vælger er ofte en smagssag. Og vi islænderryttere er vilde med tøjler!  Man kan få nogle helt i læder, med eller uden tøjlestoppere, flettede eller glatte. Der findes også lædertøjler med gummibelægning for at give et så godt greb som muligt. Den mest almindelige tøjle er en supergrip tøjle med gummibelægning, så tøjlen ikke glider ud af hånden. Når du vælger tøjle – prøv gerne at holde flere forskellige slags i hånden og sammenlign dem, så du finder frem til den som passer netop dit behov. Rider du stævner er det en god ide at vælge en tøjle i nogenlunde samme farve som din hest.

Rider du T2 eller T4 er der særlige tøjler med lidt mere tyngde i. Vælg en tøjle i en anden farve end hesten, så dommeren kan se du rider med løse tøjler. 

Vil du hellere se på ridebukser eller lede efter nye strigler?  

 

No products were found matching your selection.